Byg sommerhus | Pris | Overvejeler og typer

Går du og overvejer, om du skal bygge nyt sommerhus så er der indtil flere overvejelser, som du bør gøre dig, inden du går i gang.

I dagens artikel ser vi på priser på sommerhuse, hvilke tendenser boligmarkedet viser samt hvad du skal huske på når du bygger. Vi kommer også ind på, hvorfor det er en god idé at bygge sommerhus netop nu samt hvordan du nemmest gør det.

Hvad koster det at bygge sommerhus?

Det er altid vigtigt at have styr på økonomien, når du skal til at bygge nyt. Og selv om der er mange forskellige faktorer som har indvirkning på den endelige pris, så er her nogle tips til, hvad det kan komme til at koste at bygge sommerhus.

Den nemmeste løsning for dig som ønsker at bygge et sommerhus er sandsynligvis den, hvor et byggefirma laver hele arbejdet. At vælge et byggefirma til at tage sig af alle passager i opførelsen af dit sommerhus betyder sikkerhed for, at arbejdet er lavet ordentligt. For er det ikke det, så er det bygherren som kommer til at stå med regningen!

Der er også en økonomisk fordel i denne løsning. Ofte har byggefirmaerne specielle aftaler med de firmaer som leverer materialer til byggeprocessen. Disse aftaler gør, at byggefirmaerne har bedre priser end du som privatperson vil kunne opnå og dermed vil dit sommerhus kunne komme til at koste mindre, måske ovenikøbet med brug af bedre materialer.

Endelig er der den meget store fordel ved at have et firma til at bygge for dig at du ofte kan vente med at betale, til huset står færdigt og du har nøglerne i hånden.

Og når disse overvejelser så er gjort…hvad koster det så rent faktisk at bygge et sommerhus?

Sommerhuse varierer meget i pris alt efter, hvor stort det skal være, hvilke materialer du vælger til konstruktionen og om du skal have f.eks jacuzzi eller pool på området. Som tommelfingerregel kan du finde gode sommerhusløsninger fra omkring 850.000 kr.
(selvfølgelig er der også sommerhuse som koster mere, men det er da et udmærket sted at starte, er det ikke?)

Hvorfor er det en god idé at bygge sommerhus netop nu?

Vidste du, at salgspriserne på sommerhuse er stigende og at de er de højeste siden 2008?

Det siger Boligmarkedsstatistikken, som er lavet af Finans Danmark. Og det giver rigtig god mening, for der er flere specifikke forhold som i øjeblikket er gældende i Danmark:

 1. corona-virus kan vi ikke komme til udlandet på ferie. Derfor bliver der større interesse for de ferieløsninger, som herhjemme kan give os muligheden for at stresse af og oplade batterierne. Og sommerhuse har altid været én af disse løsninger, et sted hvor vi kan slappe af, være sammen med familien, have tid til at nyde naturen og forkæle os, inden hverdagen atter kalder.
 2. de lave renter koster det mindre at låne penge, og det er dermed attraktivt at bygge nyt sommerhus.
 3. Mens tidligere tiders sommerhuse meget ofte var ret spartanske, bliver der i dag lagt et stort arbejde i at indrette et sommerhus, så det er behageligt og afslappende at være der.
  Danske sommerhuse har ofte samme bekvemmeligheder og hyggekroge som almindelige huse. Ja, faktisk er der ofte installeret ekstra luksus i sommerhuset, den ekstra luksus som vi ikke kan få plads til derhjemme (f.eks være swimmingpool, sauna eller boblebad). Dette gøres netop for at understrege vigtigheden af, at sommerhuset er et sted til slappe af og nyde livet.
  Alt dette gør sommerhuset til en værdi i sig selv ved et evt. salg.
 4. Vi bliver mere og mere travle. Derfor bliver kvaliteten af den tid, vi tilbringer på ferie, stadigt vigtigere – og ofte har vi måske ikke lyst til at rejse mange timer for at opholde os på ferie i få dage.
  Herudover er vi ikke længere interesserede i at “nøjes”. Vores ønske er derfor, at de omgivelser vi opholder os i under ferien, afspejler vores personlighed, smag og levestil.

Der kan sagtens være andre grunde til, at det er en god idé at bygge sommerhus netop nu – den vigtigste er, at DU ønsker at bygge et, er det ikke rigtigt?

Byg sommerhus – sådan gør du det nemt for dig selv

Når du skal til at bygge sommerhus kan det virke meget fristende selv at skulle tage dig af udformingen og udførelsen.

Men har du ikke byggeteknisk viden og erfaring er dette et projekt, vi kraftigt fraråder. Risikoen for problemer i et hus, som ikke er konstrueret af fagfolk, er nemlig langt højere end godt er.

Og det er bestemt ikke sikkert at det er billigere at bygge selv. Faktisk kan det i sidste ende nemt blive dyrere for dig at bygge på denne måde.

(se endelig vores artikel om at bygge ny bolig, en artikel hvori vi netop taler om farer ved selv at bygge fra grunden. NB. Linket åbner i en ny fane, så du kan blive ved med at læse denne artikel uden problemer.)

Når dette er sagt har du tre måder at bygge dit nye sommerhus på:

 • bygget for dig, med eller uden byggegrundsforberedelse
 • byg med
 • riv ned og byg

Byggegrundsforberedelse

Det er ikke nok at have fundet ud af, at du ønsker at bygge sommerhus. Du skal også have en byggegrund til at opføre huset på. Denne byggegrund skal forberedes til opførelsen af dit sommerhus, hvilket for eksempel vil sige tilslutning til kloak, vand og el-installationer.

Herudover skal du også søge om, opnå og betale en byggetilladelse.

Der kan også være andre ting som du skal have på plads, men dette er i hvert fald de første skridt at tage.

Snak med en fagmand og kommunen hvor byggegrunden ligger om, hvordan du kan forberede dig bedst muligt til “projekt sommerhus”. Eller henvend dig til et byggefirma, som ved hvad der skal til.

Bygget for dig

Får du bygget for dig kan du vælge at inkludere byggegrundsforberedelsen i købet og dermed slippe for en serie problemer, som skal løses inden du kan komme i gang med byggeriet.

Du kan lade byggefirmaet stå for hele processen, fra klargøring af byggegrunden, over plantegning og udførelse af arbejdet. I dette tilfælde vælger du materialerne huset skal bygges af, så huset bliver lige netop som du ønsker det – bygherren sørger for resten.

Dette er den letteste og mest smertefri måde at bygge sommerhus på. Og det er ikke sikkert, at det dermed er den dyreste. Indhent forskellige tilbud fra firmaer, som er specialister på området og læs grundigt hvert tilbud, inkl. det som står med småt.

Byg med

Når du bygger sommerhus kan du vælge selv at stå for en del af processen. Dette kan specielt være ønskeligt, hvis du har kompetencer i byggebranchen. Snak med firmaet du har valgt om, hvad du selv kan stå for og vær opmærksom på, at visse byggefirmaer kan levere dit nye sommerhus som en tom skal, hvor du selv kan lave alt det indre arbejde.

Husk i alle tilfælde at have helt klare linjer med bygherren om hvem som står for hvad og hvor ansvaret ligger, skulle et eller andet gå galt.

Riv ned og byg

Da det kan være vanskeligt at finde den helt rigtige grund til dit hus kan det være en god idé at købe et eksisterende sommerhus og, i stedet for at hovedrenovere det, simpelthen rive det ned og bygge et nyt sommerhus på grunden.

Visse byggefirmaer har udover det at bygge for dig også et udvalg i sommerhusgrunde, og det kan lette processen meget at have at gøre med et sådant firma.

Fordele ved at bygge sommerhus

Som du har kunnet se, så er der mange fordele ved at bygge sommerhus. Den første er naturligvis, at du får et sted at holde ferie som er lavet specifikt til dine behov og på dine præmisser.

Denne investering er naturligvis kun én af mange fordele. Du skal også tænke på, at denne bolig ikke nødvendigvis kun behøver blive brugt i sommerhalvåret. For reelt set kan et sommerhus i dag med fordel bygges som helårsbolig.

Dette giver dig mulighed for at stikke af til sommerhuset i julen, eller i vinterferien. Og det er da ikke ilde, vel?

Herudover kan du naturligvis bestemme dig for at bygge et sommerhus som kan udlejes, når  du ikke selv har mulighed for at bruge det. En ekstra-indtægt fra udlejning kan nemt vise sig at være en tredje fordel for dig.

Til slut skal du også tænke på, at en lav rente som den, vi har i øjeblikket, blot er en yderligere fordel, som du får glæde af, når du bygger nyt sommerhus.

Tendenser i sommerhusbygning

Skal vi til slut se på tendenserne i bygning af sommerhuse, så fremgår det af statistikkerne, at danskerne holder af at have plads også i sommerhuset.
Siden 1986 er antallet af større sommerhuse (fra 100 til 199 m2) nemlig firedoblet og de store sommerhuse på mellem 200 og 499 m2 har i samme periode undergået en fordobling.

Der er dog en tendens, som går i modsat retning. Sommerhuse på under 100 m2 viser stort set ingen variation i antal siden 1986 (der er tale om en lille stigning på 4 procent). Dette kan betyde, at der er en del danskere, som ønsker at bibeholde sommerhusets oprindelige funktion og størrelse.

Dette betyder dog ikke, at de ikke indrettes med stil og øje for bekvemmeligheder, men det virker som om, at der er visse mennesker, der holder af tanken om at gå lidt tilbage til sommerhusets rødder.

Nu ved du mere om, hvad det vil sige at bygge sommerhus samt om, hvad du skal overveje, inden du tager beslutningen om at bygge. Vi håber, at artiklen har været nyttig for dig og vil opfordre dig til at lade os det vide, hvis du har kommentarer eller spørgsmål.

Del også meget gerne artiklen med andre denne kunne være relevant for.

Skriv et svar

10 − eight =