Byg nyt hus | Pris | Kan det betale sig? | Typehus, byg selv eller arkitekt?

Det kan nemt virke uoverskueligt og meget bekosteligt at bygge nyt hus – som om det slet ikke kan betale sig. Men er det reelt således?

Er der mulighed for at kunne bygge nyt hus uden at skulle betale det i dyre domme?

Hvad er fordelene ved at bygge nyt i stedet for at købe et allerede eksisterende hus?

Hvad skal du være opmærksom på, hvis du skal bygge nyt hus?

Dette og meget andet er emnet for dagens artikel.

Kan det betale sig at bygge nyt hus?

Første spørgsmål er helt klassisk: Kan det virkelig betale sig at bygge et nyt hus? Er det ikke meget nemmere at købe et allerede eksisterende byggeri og så evt. bygge til og bygge om?

Svaret kan virke oplagt, for vi har i mange år været vant til, at det at bygge nyt hus ikke var noget for alle og enhver, og at man havde behov for en anseelig pengepung for at kunne føre “projekt byg nyt hus” ud i livet.

Sådan er det ikke mere. Faktisk kan du i dag få et nybygget hus på 150 m2 til lige omkring 1,7 millioner kroner. Om dette er dyrt eller ikke er op til dig. Dog har et nybygget hus en meget stor fordel:

Vedligeholdelsesomkostningerne er langt lavere i et nybyggeri (nærmest lig 0) i forhold til opkostningerne ved at vedlligeholde et ældre hus.

Og der er en anden fordel som heller ikke er uvæsentlig – og det er at skulle der være problemer i et nybygget hus, så er det som regel bygherren som er ansvarlig og som derfor skal udbedre.

Er fordelene ved at bygge nyt hus kun af økonomisk årsag?

Nej, fordelene ved at bygge nyt i stedet for at købe brugt er langt fra kun økonomiske. Prøv at forestille dig, at du tager hen til ejendomsmægleren for at begynde søgningen efter dit drømmehus. Og du ser det ene efter det andet og der er ikke rigtig noget, som “føles helt rigtigt”.

Det kan være utrolig frustrerende at finde den rigtige løsning, og det virker alligevel altid som om, at du er nødt til at gå på kompromis et eller andet sted. For ligger huset i det rigtige kvarter og har det det store køkken-alrum du drømmer om, så er der mug på badeværelset, børneværelserne er for små, terrassen skal udvides eller haven skal helt sikkert omlægges.

Og dette giver bøvl og ekstra udgifter, udover at skabe stress-situationer og andre problemer.

Ingen kompromiser

En af de rigtig store fordele ved at bygge nyt hus er, at du ikke behøver at gå på kompromis. Du kan få det hele og sandsynligvis også for et beløb som er mindre end det, du ville have betalt for at renovere et eksisterende hus.

Og du er ikke nødt til at tage den skavank, som du ved skal udbedres, med i købet.

Herudover kommer så også, at et nyt hus bliver bygget til at skulle holde i mange år, af materialer som du selv kan vælge og hvor du ikke er nødt til at acceptere de valg, andre før dig har truffet. Du kan få dit hus bygget af mere miljøvenlige materialer og foretage valg, som det vil umuligt at tage i en eksisterende bygning. Dette kunne f.eks være med hensyn til husets design, form eller beliggenhed.

Alt dette gør, at det hus du bygger bliver mere end blot et hus – det bliver dit hjem! Et hjem som ingen før dig har boet i…

Endelig er der den fordel, at skulle du engang ønske at flytte, så vil huset du har bygget sandsynligvis være nemmere at sælge end et ældre hus. Og dette er en fordel, som du måske ikke tænker på nu, men som til den tid kan komme dig rigtig meget til gode.

Teknologiens udvikling over de senere år

Teknologien har udviklet sig voldsomt i de senere år, og du kan dermed skabe dig en bolig, som er bygget til 2020’ernes familiebehov og -krav i stedet for at skulle opdatere en ældre bolig til nutidens standarder.

Du kan dermed f.eks få installeret gulvvarme overalt hvor du føler det nødvendigt.
Du kan få lavet den elektriske infrastruktur på en måde så den med sikkerhed kan opveje familiens behov, nu og i fremtiden.

Eller du kan vælge at installere jordvarme, solpaneler eller en til flere varmepumper og få dem sat op på en måde så de falder naturligt ind i dine omgivelser. Alt sammen fordi du har besluttet dig for at bygge nyt hus i stedet for at købe en eksisterende bygning.

Du kan således vælge netop de løsninger, som vil passe bedst til din families nuværende og fremtidige behov, som passer til jeres levemåde, personligheder, smag og stil.

Kort sagt: Det bliver muligt at skabe netop de omgivelser, du altid har drømt om – uden at behøve at indgå ubehagelige, dyre kompromiser.

Lyder det ikke tiltrækkende?

Hvad koster det at bygge nyt hus?

Det behøver ikke at være dyrt at bygge nyt hus. Priserne på typehuse kan starte fra under 10.000 kr per m2 for de mere klassiske løsninge. Og skulle du ønske f.eks et 2-plans hus ligger startpriserne lige over 13.000 kr per m2 (2020-priser).

Dette overslag giver dig lynhurtigt mulighed for at se, at det at købe nyt hus faktisk kan være en investering, som det er en god idé at tage i betragtning.

Typehus, byg selv eller arkitekttegnet?

Nu du ved mere om priserne på nybyg er det tid at overveje, hvilken slags hus du ønsker at bygge. Skal det være et typehus, et arkitekttegnet hus eller skal du selv bygge?

Umiddelbart virker et typehus som en billig løsning. Vi har alle set tidligere tiders eksempler på typehuse, og det er ofte ikke specielt spændende løsninger, hverken arkitektonisk set eller mht. materialevalget.

Men typehuse har faktisk rigtig mange gode sider, specielt fordi man ikke længere hænger fast i lavkvalitetsmaterialer og krav om helt faste standarder.

I dag er typehuse som hovedregel et godt, afprøvet produkt som du allerere på forhånd ved vil fungere, fordi andre før dig har valgt den slags hus.

Fordele og ulemper ved et typehus

Vælger du at bygge et typehus er en stor fordel at du kun har én kontrakt, nemlig med det firma, som kommer til at stå for opmåling, tegning, alle beregninger og opførelse af huset. Dette gør, at du kun har én referent at kontakte, samt at processen fra du beslutter dig til at bygge nyt hus til du kan flytte ind er kortere. Den kortere tid fra underskrivning af projektet til indflytning skyldes, at firmaet har prøvet det før og ved, hvilke håndværkere, de skal kontakte på hvilket tidspunkt.

At bygge et typehus er ofte en billigere løsning og du vil fra starten have overblik over den økonomiske del. Herudover kan du iflere tilfælde vente med at betale huset til du kan flytte ind i det. Og mange gange har du faktisk mulighed for at besøge et prøvehus for at se, om det hus, som for dig ser godt ud på papiret, også er det i virkeligheden.

Endelig er indretningen gennemprøvet og dette er en meget stor fordel, for du slipper for risikoen for, at dette eller hint ikke fungerer som du havde regnet med.

Ulemperne ved et typehus er specielt knyttet til valg af materialer og udforming af selve huset. Det kan være vanskeligt at få dine specifikke ønsker opfyldt, da typehuse jo immervæk er standardløsninger, som i byggeprocessen tilpasses til dine behov.

Et typehus kan også være problematisk at passe ind på den grund, du har valgt, eller det egner sig dårligt til den type udsigt du har.

Den største ulempe er dog, at du ingen uvildig rådgivning får, med mindre du selv hyrer den. Vedkommende som vil rådgive dig i valget af dit nye hus vil være ansat i det firma, som senere skal bygge huset, og det kan godt være lidt bekymrende at tænke på.

Du kan dog komme over dette problem ved at få en udefrakommende ekspert til at gennemgå de valg du har truffet sammen med byggefirmaet, så du er sikker på at du får den bedst mulige løsning for dig.

Når dette så er sagt, så mener vi, at det at bygge et typehus kan være ideelt for rigtig mange kommende husejere.

Fordele og ulemper ved et arkitekttegnet hus

Der er én meget stor fordel ved et specialtegnet hus, og det er at du kan få det helt, som du ønsker, med alle de unikke vinkler og tanker du har om, hvordan dit nye hus skal bygges. Det vil være en drøm, som du sammen med arkitekten fører ud i livet.

Et arkitekttegnet hus er garanti for et unikt resultat, samt at den stil I sammen vælger vil blive ført ud i livet, helt ned i hver en detalje. Arkitekten har viden om hvordan man byggeteknisk opfører din drømmebolig og kan hjælpe dig til at se muligheder du ikke selv havde overvejet.

Det hele er dog ikke fryd og gammen, hvis du vælger at bygge et nyt, arkitekttegnet hus. Ofte vil en sådan beslutning medføre problemer netop fordi huset du har i tankerne ikke har været tegnet, bygget og afprøvet før.

Det kan f.eks være måden belastningerne er fordelt på, som giver problemer for konstruktionen af huset, store vinduespartier som gør det vanskeligt at overholde bygningsreglementets krav om varmetab eller opdelingen af husets indre.

Herudover ved du ikke med sikkerhed, om den økonomiske del kan holde eller om der vil blive behov for at øge budgettet pga. uforudsete udgifter.

Det vil i sidste ende sandsynligvis blive en længere og dyrere proces, men det kan være det hele værd, hvis du får drømmen om dit ideelle hus opfyldt.

NB. Vær opmærksom på, at nogle typehusfirmaer reklamerer med, at du kan få et arkitekttegnet hus. Dette betyder, at forskellige arkitekter har arbejdet sammen med firmaet for at designe arkitekttegnede typehuse. Ordet “arkitekttegnet” kan forlede dig til at tro, at du får et specialttegnet, unikt hus – hvilket ikke er tilfældet.

Det vil blot være et typehus tegnet af en eller flere arkitekter, hvilket naturligvis kan være fint – hvis det så bare er det du ønsker!

Fordele og ulemper ved byg-selv-hus

Det skal siges med det samme, at selvbyg er noget du kun skal gå i gang med, hvis du ved hvad du har med at gøre. Dette vil sige, at du ikke skal bevæge dig ud i at bygge selv med mindre du har en uddannelse inden for byggebranchen.

Det er nødvendigt, at enten du selv eller nogen i din omgangskreds ved, hvordan man bygger et hus fra fundament til tag. Ellers lurer risikoen for byggesjusk og problemer lige om hjørnet.

Det kan virke billigere at bygge selv, specielt hvis du har masser af tid, så byggeriet kan skride langsomt frem – men det kan faktisk sagtens gå hen og blive dyrere end du lige forestiller dig.

Ydermere er det hårdt selv at skulle stå med alle beslutninger, alt arbejde, alle problemer. Og bliver der fejl i byggeriet er det i sidste ende dit ansvar, også selv om visse nøgleopgaver (såsom elinstallationer og vvs-arbejde) skal udføres af fagfolk.

Det skal så også siges, at går det hele som planlagt, så er det en stor glæde og fjer i hatten selv at have bygget dit hus.

Det helt store problem er, at har du ikke overblikket over hvad der skal laves hvornår og af hvem, er risikoen for fejl næsten en kendsgerning. Og da du selv står med hele processen er der kun dig selv at trække på, også mht. overholdelse af love og forordringer. Det er en stor mundfuld for mange.

Som du kan se så findes der ikke en løsning uden ulemper, når du skal bygge nyt hus.

Vi håber, at denne artikel har givet dig mere viden om, hvad du skal overveje, inden du giver dig i kast med at bygge et nyt hus. Har du spørgsmål og kommentarer hører vi gerne fra dig.

Skriv et svar

one × three =